Vågsbygd videregående skole

   
Bare mjuke pakker under treet : fortellinger
Huskelisten er tom
Vis
Forfatter
Tittel
 • Bare mjuke pakker under treet : fortellinger
Språk
 • Språk: Norsk (Bokmål)
Hylleplassering
 • H
Eier
 • VÅGSBVG
År
 • 2005
Noter
 • Inneholder 12 fortellinger
ISBN
 • 82-05-34604-6
Tilgjengelige
 • 1/1
Venteliste
 • 0 (0)
*000   nam     1
*0017962
*008           a   0  10nob 2
*015 $a0159281$bBIBBI
*019 $bl$dN
*020 $a82-05-34604-6$bib.
*035 
*096 $aH
*100 0$aHenriksen, Levi$d1964-$jn.
*24510$aBare mjuke pakker under treet$bfortellinger$cLevi Henriksen
*260 $a[Oslo]$bGyldendal$c2005
*300 $a203 s.
*505 $aInneholder 12 fortellinger
*74002$a80 skritt i minuttet
*74002$aGi oss i dag
*74002$aGlitter
*74002$aHjem for å bære senger
*74002$aHvilke farger ville Rembrandt brukt?
*74002$aPernille oppe og nede
*74002$aSnart vil englene lande
*74002$aSnø over Disney
*74002$aSå rekker jeg deg nu med glede min hånd
*74002$aTelemark
*74002$aÅtti skritt i minuttet
*74032$aEt hus av hender$whus av hender
*850 $aVÅGSBVG
^

Søt transportetappe fra Skogli og Levi Henriksen

Av:DAGNE S. NORDLI © Nationen
Publisert: 14.11.2005

Levi Henriksen frir i sin nye samling av fortellinger hemningsløst til oss romantikere.

Vi som helt politisk ukorrekt gleder oss til jul og som elsker Levis ærlige og oppriktige svenskegrenseslitere på jakt etter kjærlighet og fred i sinnet. Men denne gangen gir han oss dessverre en overdose sentimentalitet. Følelsen man sitter igjen med etter å ha lest de tolv fortellingene, ligner den man har etter overspising av marsipan fra julestrømpa julaftens morgen.

Slapstick og sårhet.

Bevares, Levi kan også denne gangen røre ved hjerterota. Hvem blir ikke berørt av en nyskilt far som i ren desperasjon doper ned selveste julenissen og ikler seg kostymet hans for å få være sammen med ungene sine på julaften? Litt slapstick, men også sårhet hviler over tittelnovellen "Bare mjuke pakker under treet", som sammen med "80 skritt i minuttet" først ble publisert som noveller i Nationen.

Det er i førstnevnte fortelling forfatteren lykkes best, selv om man også her må dras med langhalm av forklarende passasjer: "Men jeg betalte husleia og avdraga på bilen. Dessuten hadde jeg stort sett fri ukedagene. Fram til Thorbjørn begynte på skolen var han hjemme fra barnehagen hver onsdag, og Turid hadde halv plass."

Vel og bra med den muntlige fortellingen som forelegg, men så slapt trenger det vel ikke gjøres?

Befriende uironisk.

Levi Henriksens fortellinger har alltid hatt noe befriende uironisk over seg. Typene som befolker Skogli (forfatterens lett maskerte hjemsted Granli utenfor Kongsvinger) har vært lette å bli glad i. Også i denne boka gir han helst ordet til de jevne sliterne, med en forkjærlighet for menn på 30 pluss, menn som det av en eller annen grunn er i ferd med å glippe for. Det kan være ekteskap som skranter eller maktesløshet etter å ha blitt igjen alene.

Nesten konsekvent holder forfatteren seg til jeg-fortellingen, og stemmen er til forveksling lik fra tekst til tekst. Dette gjelder selv når hovedpersonen viser seg å være kvinne, eller barn, eller er lege - eller soldat på Kongsvinger festning i 1809. Det skurrer for eksempel kraftig når han lar sistnevnte bekymre seg over at han "aldri får stilt opp for familien".

Søkte vendepunkter.

Fortellingen om gutten som ber skolelæreren hjem til julefeiring i håp om at han og moren skal bli et par, er likevel blant de beste i samlingen. Og forfatteren fortjener vel i ironiens tidsalder ros for å insistere på happy endings i nesten alle fortellingene.

Han liker plutselige vendepunkter, som når en dypt depressiv enkemann planlegger å ta de små døtrene med i døden på julaften, men ombestemmer seg når det viser seg at de har laget en spesiell julegave til ham. En frustrert familiefar får på ny spent en stjernehimmel over tilværelsen gjennom et fyrverkeri i Disneyworld med påfølgende falskt snøfall: "Jeg ser på ansiktet til unga mine, de stråler. Jeg ser på ansiktet til Elvira, og nå ser jeg hva jeg falt for, jeg ser hva som bor der, jeg ser hva som fortsatt kan løfte oss videre."

I begge tilfeller virker vendepunktene nokså søkte på denne leseren, og man under seg: Vil slikt vare? Ja, synes forfatteren å insistere på.

Hvileskjær.

Og det er vel akkurat dette man liker denne forfatteren for, selv om han i høstens novellesamling bikker for mye over i det sentimentale. Men forlag og forfatter bør når det søte julesalget er over, legge listen høyere for neste utgivelse. "Bare mjuke pakker under treet" er forhåpentligvis bare et hvileskjær før den virkelig gode romanen fra Levi Henriksens hånd kommer.

Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening

Boka inneholder en samling fortellinger som handler om tro, håp og drømmen om noe annet. © DnBB AS

Send til
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig HovedbibliotekH